Μανικετόκουμπα: Μικρή Πολυτέλεια στο Μανίκι

Μικρά σε μέγεθος αλλά μεγάλης στυλιστικής αξίας , τα Mανικετόκουμπα χρησιμοποιούνται για το κλείσιμο της μανσέτας και θεωρούνται το κόσμημα του πουκαμίσου. Δηλώνουν στυλ, status και καλό γούστο, ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν τη μοναδικότητα του ρούχου. Θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι του καλού ντυσίματος και απαραίτητο αξεσουάρ σε σημαντικές στιγμές της ζωής μας.Υπάρχουν μανικετόκουμπα με οικόσημα, εμβλήματα σχολών και πανεπιστημίων, συντεχνιών και επαγγελμάτων κ.α. Υπάρχουν χρυσά, πλατινένια, με πολύτιμους λίθους, τσίγκινα, συρμάτινα. Ακριβά ή φθηνά δεν έχει σημασία, κάθε μανικετόκουμπο έχει τον χαρακτήρα του τον οποίο αναδεικνύει ο καθένας διαφορετικά.

Μανικετόκουμπα Status

Η ιστορία του μανικετόκουμπου ξεκινάει περί τα μέσα του 17ου αιώνα. Λέγεται πως ο πρώτος που σύστησε τη χρήση και τη σημασία του μανικετόκουμπου ήταν ο βασιλιάς Κάρολος ο 2ος της Αγγλίας, γνωστός για το πάθος του με τον καλλωπισμό και την πολυτέλεια.

Αποζητώντας, λοιπόν, ένα πιο κομψό σύνδεσμο για τις μανσέτες των πουκαμίσων του, άρχισε να χρησιμοποιεί μικρές, χρυσές ή ασημένιες, αλυσίδες, που τις κούμπωνε με ένα αντίστοιχου μετάλλου κουμπί.

Η μόδα αυτή διαδόθηκε και, με το χρόνο, το μανικετόκουμπο έγινε το πιο σοφιστικέ αξεσουάρ της ανδρικής γκαρνταρόμπας. Όλοι οι αριστοκράτες των υψηλών κοινωνικών τάξεων όφειλαν να διακοσμούν τα πουκάμισά τους με πολύτιμα μανικετόκουμπα και όσο πιο εντυπωσιακά ήταν αυτά τόσο περισσότερο θαυμασμό προκαλούσαν.

Μανικετόκουμπα Status

Κατά το 19ο αιώνα τα μανικετόκουμπα άρχισαν να φοριούνται και σε λιγότερο επίσημες εκδηλώσεις, από άτομα όλων σχεδόν των κοινωνικών τάξεων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία λιτότερων μανικετόκουμπων με χαμηλότερη τιμή. Έτσι, πέρα από τις πανάκριβες πολύτιμες πέτρες και τα μέταλλα, δημιουργήθηκαν λιγότερο ακριβά μεταλλικά ή υφασμάτινα μανικετόκουμπα, προσιτά σε όλους, και έφτασαν να γίνουν το βασικό σήμα κατατεθέν της ανδρικής κομψότητας.

Στα τέλη του 20ου αιώνα, η μαζική παραγωγή πουκαμίσων με κουμπιά έριξε κατά πολύ τη ζήτηση των μανικετόκουμπων. Οι οίκοι και σχεδιαστές κοσμημάτων όμως δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν να δημιουργούν μοναδικά κομμάτια. Η επάνοδος της κλασσικής αυτής μόδας τα τελευταία χρόνια απέδειξε περίτρανα πως τα μανικετόκουμπα είχαν έρθει για να μείνουν.

Μανικετόκουμπα Status